Zamieszczone przez RobSto
[O1] Sworzeń wachacza
Zwiń
X
-
[O1] Sworzeń wachacza
Witam stuka mi sworzeń wachacza...
Jak wytargać go ze zwrotnicy kiepski tam dostęp...
A drugie czy po wymianie sworznia (zaznaczę ustawienie tych trzech śrub na wachaczu) muszę ustwiać geometrie...I jak ustawia sie geometrie za pomoca których śrub , czy na poduszce mcpersona też sie ustawia kat?
-
-
Ja zmieniany miałem tylko z prawej strony i niestety też GEO trzeba było zrobić bo sie kierownia skrzywiła w prawo.
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
-
tryton, akurat ta fotorelacja jest z Golfa III, a niestety w Octavii i Golfie IV jest troszkę inaczej (czyt. gorzej). Trzpień sworznia jest gwintowany i nakrętka jest pod przegubem.
Najlepiej jest wyciągnąć półośkę ale ja zmieniłem bez wyciągania.
Okręciłem nakrętkę na maksa czyli aż doszła do samego przegubu a następnie zruszyłem sworzeń w zwrotnicy. Pociągnąłem go na maksa do dołu i złapałem za trzpień Morsem żeby się nie obracał i odkręciłem nakrętkę do końca. Nowego sworznia nie trzeba trzymać Morsem powinno dać się bez problemu dokręcić.
Na wahaczu zaznaczyłem położenie starych śrub, nowe ustawiłem w to miejsce i geometria się nie zmieniła ale sprawdzić warto.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrokofotorelacja jest z Golfa III,
Tu jest opis do octavi http://forum.skodaclub.pl/zts-octavia-mk1/page25.html
Komentarz
-
-
ja jak dawniej rozpinałem sworznie to poprzez breszkę naciągałem wahacz w dół i jak było wszystko napięte to strzelałem czujnikiem (młotkiem) w zwrotnicę (w miejscu gdzie wchodzi w nią sworzeń ) 2-3 razy i sworzeń wylatał, choć jak się trafił jakiś bardzo zapieczony to czasem jeden musiał trzymać brechę, a drugi walił młotem ile wlezie :diabelski_usmiech
do Fabii kupiłem sobie coś takiego:
i sobie chwalę, może jest trochę dłużej niż breszką, ale sworznie nie dostają przy demontażu tak po dupie, co jest dość ważne jak mają wrócić jeszcze na swoje miejsce, w OI jeszcze tego ściągacza nie używałem, ale zawiecha jest bardzo podobna i raczej się nada
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrokotryton, akurat ta fotorelacja jest z Golfa III, a niestety w Octavii i Golfie IV jest troszkę inaczej (czyt. gorzej). Trzpień sworznia jest gwintowany i nakrętka jest pod przegubem.
Najlepiej jest wyciągnąć półośkę ale ja zmieniłem bez wyciągania.
Okręciłem nakrętkę na maksa czyli aż doszła do samego przegubu a następnie zruszyłem sworzeń w zwrotnicy. Pociągnąłem go na maksa do dołu i złapałem za trzpień Morsem żeby się nie obracał i odkręciłem nakrętkę do końca. Nowego sworznia nie trzeba trzymać Morsem powinno dać się bez problemu dokręcić.
Na wahaczu zaznaczyłem położenie starych śrub, nowe ustawiłem w to miejsce i geometria się nie zmieniła ale sprawdzić warto.
PozdrawiamOctavia 1,8 20V
Komentarz
-
Komentarz